Nu är anmälan till högskoleprovet öppen, men bara i 2 veckor

Igår, 15:e januari, öppnade anmälan får vårens högskoleprov. Ett prov som kommer att hållas lördagen den 6:e april och där anmälan är öppen till 1:a februari.

Nu är det dags att anmäla sig till årets första högskoleprov. Visserligen är anmälan öppen i drygt två veckor till men det finns en fördel att anmäla sig tidigt. Om så sker finns det gott om tid att förbereda sig och förbättra poängen. För det är precis som Expressen skriver:

”Om du anmäler dig direkt och börjar förbereda dig omedelbart har du goda chanser att höja ditt snitt så att du kan starta ditt nya liv i höst”

 Anmälan

Anmälan till högskoleprovet sker på Hogskoleprov.nu genom att logga in på webbplatsen. Är det första gången som anmälan sker behöver först ett konto skapas. Vid anmälan anges bland annat på vilken ort som provet önskas genomföras. Det finns alltså inte något krav på att provet måste genomföras i den stad du är folkbokförd i. Det är även möjligt att göra provet i annat land.

Kom ihåg att anmälningsavgiften måste vara tillhanda senast sista anmälningsdagen. Avgiften är 450 kr och efter att betalning skett skickas en bekräftelse ut på detta via mail. I det fall ingen bekräftelse kommer bör man kontrollera med banken att betalningen verkligen utförts.

Enklast sker betalning med kort då bekräftelse därmed kan skickas ut direkt efter att betalningen genomförts. Men det går även att betala via bankgiro och via utlandsbetalning. Båda dessa betalningsmöjligheter stänger däremot 18:00 den 31:a januari. Fram till att anmälan stänger går det sedan enbart att betala med kort.

Expressens bästa tips till bättre poäng

Expressen presenterar ett flertal tips till bättre poäng. Detta är några av dem och grunden är att öva och förbereda sig.

  1. Öva

Att göra gamla prov och förstå hur de är uppbyggda är första steget. Utöver det lär man sig en hel del på att öva gamla prov. Ett alternativ är att köpa speciella övningsböcker för högskoleprovet.

  1. Tänk positivt

Du kommer inte kunna alla frågor. Så deppa inte om något känns svårt utan fokusera på nästa fråga, nästa övningsblock eller nästa paus. Se framåt och utgå ifrån att du kommer klara det bra.

  1. Öva – med stress

Börja med att göra provet i lugn och ro. Men gör det sedan under tidspress. Det är två helt olika saker. Men genom att ha gjort provet under tidspress blir det även lättare att hantera stressen på provdagen.

  1. Jobba med läsförståelse

Läs, läs och läs. Det är grunden. Men välj även vad du läser. Enligt författaren till ”Så får du full pott på högskoleprovet” är artiklar från Dagens Medicin på lagom nivå.

  1. Träna på matten

Gör ett gammalt prov och kolla hur många poäng du fick på matten. Behöver kunskaperna fräschas upp?

Lycka till!