Idag öppnar anmälan för högskoleprovet (höst 2019)

Idag är första dagen som anmälan kan ske till höstens högskoleprov vilket kommer att genomföras den 20:e oktober. Fram till och med 2: a september kan anmälan ske.

För många personer är högskoleprovet nyckeln till den utbildning man önskar gå. Detta inte minst för de som har lägre betyg från gymnasietiden att annars förlita sig på. Provet genomförs två gånger per år och i höst är det söndagen 20:e oktober som är provdag.

Anmälan senast 2: a september

Anmälan måste ske senast 2: a september. Betalning, 450 kr, måste även nått fram till UHR senast denna dag. Av den anledning godkänns enbart betalningar med kort under den sista anmälningsdagen.

Man bör alltid kontrollera att man fått en bekräftelse på betalningen när detta skett. Det är denna bekräftelse som bevisar att anmälan helt och hållet är registrerad.

Ännu inget ålderskrav

Än så länge finns inget ålderskrav för at få skriva provet. Det finns inte heller krav på medborgaskap eller att man måste ha uppehållstillstånd. Däremot erbjuds provet enbart på svenska och man måste kunna visa upp giltig legitimation vid provtillfället.

Vid anmälan med svenskt personnummer gäller följande ID-handlingar, EU-pass, nationellt ID-kort, körkort, SIS-märkt ID-kort samt ID-kort utfärdat av statlig myndighet. LMA-kort gäller alltså inte som giltig legitimation.

Om en person anmäler sig med utländskt personnummer behöver legitimering ske med ett pass. Kravet är då att passet är tydligt samt har text på antingen spanska, engelska eller franska.

Anpassat prov för personer med funktionshinder

Har du en funktionsnedsättning eller har diabetes kan du ansöka om att få göra provet med speciella förutsättningar. Har du diabetes kan exempelvis mätutrustning få tas med i provsalen och om du har rullstol kan du få en plats i en sal på markplan. Vid speciella behov ska provanordnaren kontaktas samt intyg skickas in, som bevisar detta behov, senast sista anmälningsdagen.

Anmälan sker på hogskoleprov.nu