Hårdare tag mot fusk – men även kritik

I söndags skrev ca 49 000 personer högskoleprovet. Det var första gången provet skrevs på en söndag, efter påtryckningar från sjundedagsadventisterna, och i år hade man extra stor kontroll för att minimera fusk. En kontroll som på vissa ställen ansågs vara övernitisk.

Efter att fusk förekommit på högskoleprovet under flera år har Universitets- och högskolerådet skärpt reglerna för att komma åt dessa fuskare. Förra året nystades även en större fuskhärva upp mitt under pågående prov. Då slog polisen till mot en lägenhet i Norrköping där man tog personer som satt och informerade provdeltagare om de korrekta svaren via avancerad kommunikationsteknik.

Man tror att denna fuskverksamhet har pågått i flera år och att de som stått bakom dessa tjänster tjänat miljoner på att erbjuda toppresultat på provet. Ett garanterat resultat, 2,0, beräknades kosta 170 000 kr.

Skärpta regler

För att komma åt fuskarna har man bland annat skapat rätten att stänga av deltagare att genomföra provet under de kommande två åren om personen använder otillåtna hjälpmedel. Dessutom kan fusk resultera i böter och till och med fängelse i upp till sex månader.

Eftersom fusket bygger på att provdeltagaren har med sig otillåtna medel önskas även möjligheten att kroppsvisitera de som ska göra provet. Detta önskemål har lagts fram till regeringen som har frågan under utredning.

Inför årets prov har man varit tydligare med säkerheten och bland annat ställt krav på att en provledare maximalt får ha kontroll på 30 personer.

Krävde att slöjan skulle tas av

Aftonbladet rapporterade om de hårdare kraven mot provdeltagarna. Detta med artikel som berättade om hur Nasifa Hassan var tvungen att ta av sig sin slöja innan hon fick börja göra provet. Enligt provledaren var detta tvunget för att bevisa att hon inte hade några otillåtna hjälpmedel med sig in i provsalen. Han påpekade även att detta genomfördes på grund av nya regler.

Nasifa fick gå till ett rum i närheten, ta av sig slöjan, och låta en kvinnlig kontrollant kontrollera att några hörselsnäckor eller annat inte fanns under slöjan. Därefter kunde hon sätta på sig slöjan igen och gå in i provsalen. Detta var hon sedan tvungen att göra efter varje rasttillfälle.

Det som gjorde Nasifa mest upprörd var att flera av hennes slöjbeklädda vänner inte behövde göra samma säkerhetskontroll. Vänner som gjorde prov i andra salar i närheten.

Visserligen har kraven på säkerhet höjts men Tuula Kuosmanen (avdelningschef på Universitet- och högskolerådet) säger till Aftonbladet att det inte finns något i ”våra föreskrifter som handlar om att genomföra kontroller under människors kläder” och att provledaren i detta fall verkat varit ”övernitisk”.

Ett beslut fanns även sedan tidigare att huvudbonader inte skulle tas bort på provdeltagare. Det var ett beslut som togs efter vårens högskoleprov och som sedan förmedlats till provledarna. I detta fall verkar provledaren inte följt dessa direktiv.

Att olika typer av huvudbonader då inte ska kontrolleras kan tyckas konstigt eftersom det uppenbart på ett lätt sätt dölja fusk, ex just en hörselsnäcka.