5 tips för dig som ska börja studera

Ska du börja plugga på universitet eller högskola? Det kan vara en ganska så stor omställning, speciellt om du samtidigt flyttar hemifrån. Likväl – så kul!

Vi på Högskoleprovet.net har satt ihop 5 bra tips på hur du kan förbereda dig mentalt och praktiskt inför din första studietermin.

1. Öka dina chanser att bli antagen

Vill du komma in på en utbildning med riktigt hög konkurrens? Då finns det i princip två sätt att maxa dina chanser att få en plats.

Det ena är att få meritpoäng för vissa kurser i matematik, engelska och moderna språk. Du kan få maximalt 2,5 meritpoäng som då läggs på ditt ordinarie meritvärde som kan vara maximalt 20,0 poäng.

Det andra sättet att öka chanserna att komma in på ett program eller en kurs är genom att skriva högskoleprovet. Det är en särskild sökandekategori till högskolor och universitet i Sverige. Maxpoäng är 2,0. Ibland är det till och med fler som blir antagna till ett visst program baserat på högskoleprovet jämfört med ordinarie betyg.

Tips – Om du vill börja plugga på universitet kan du ”värma upp” med en fristående kurs. Då kan du under terminen också skriva högskoleprovet för att öka dina chanser att komma in på den utbildning som du helst av allt vill gå.

2. Skaffa en studentförsäkring

När du börjar studera kanske du samtidigt flyttar hemifrån. Då är det viktigt att känna till att dina föräldrars hemförsäkring inte gäller i din studentbostad.

I stället behöver du teckna en studentförsäkring. Det är en slags hemförsäkring som är anpassad för studenter. Den täcker exempelvis skador på studentlägenheten eller studentrummet om det drabbas av eldsvåda eller vattenskada. Dessutom har du skydd mot inbrott och stöld, överfall med mera.

Måste man ha en sådan försäkring? Nej, men det är något som rekommenderas varmt. Den behöver inte kosta mer än 50 – 100 kronor per månad och spar dig en massa bekymmer om olyckan skulle vara framme.

Visste du till exempel att du kan bli skadeståndsskyldig om du råkar cykla på någon? Den typen av kostnad täcker en bra studentförsäkring också.

En strategi för dina studier

3. Planera din ekonomi

Att börja studera kräver viss ekonomisk planering. Vi har det bra i Sverige i och med att vi kan få både studiebidrag och studielån till förmånliga villkor. Läs mer om hur mycket du kan få via CSN.

Likväl kan det vara svårt att få pengarna att räcka till, speciellt om du redan hunnit vänja dig vid en viss livsstil.

Gör en budget för att se så att pengarna räcker till allt det viktiga. Vissa väljer att jobba lite innan studierna för att spara ihop till en buffert som kan dryga ut studiemedlen. Självklart ska du ta del av de studentrabatter som du får genom exempelvis Mecenatkortet.

När du börjat studera kan du även se över möjligheterna att ansöka om stipendium. Det kan ge åtskilliga tiotals tusen kronor extra i studentkassan per år.

4. Lägg upp en strategi för dina studier

Många som börjar plugga på universitet eller högskola blir nästan chockade över hur svårt det kan vara att få bra betyg på en tenta. Det är ofta en helt annan ”liga” jämfört med gymnasiet kan man säga.

Låt dig inte avskräckas! Med rätt studiestrategi kommer du att klara även de svåraste av universitets- eller högskolekurser.

Ett sätt är att läsa på lite inför varje föreläsning. Då fungerar den som repetition av det du redan läst och du kan passa på att ställa frågor till föreläsaren också. Kom ihåg att anteckna på ett smart sätt under föreläsningarna så att du har ett lättillgängligt material att gå tillbaka till vid sidan av kurslitteraturen.

Kurslitteraturen ja, den är ofta massiv. Förbered dig på att du kan behöva plöja igenom ganska tjocka böcker och försök lära dig att skumma igenom innehållet, anteckna och plocka ut det viktigaste.

Repetition är för övrigt ett av de bästa sätten att lära sig nya saker snabbt. Repetera exempelvis efter en timme, sedan efter en dag, efter en vecka och slutligen efter en månad. Det är mycket mindre tidskrävande än att försöka banka in all kunskap dagarna innan en tenta.

5. Ha kul!

Slutligen är vårt tips att se till så att du verkligen får kul under dina år på högskola eller universitet. För vissa blir studieåren de bästa under hela livet. Genom att har roligt mellan varven får du energi till att studera och klara proven.

Bor du i studentkorridor får du troligtvis en naturlig kontaktyta med andra studenter. Annars är ett tips att engagera sig i en studentförening eller nation. Det finns föreningar för alla tänkbara intressen. Från sport till foto – eller bara med syfte att äta och dricka gott och umgås.