5 tips för billigare studietid

Högskoleprovet är avklarat och du är antagen till drömutbildningen! Nu väntar ett par år av begränsad ekonomi med CSN-lånet som huvudsaklig inkomst. Men genom att planera och utnyttja studentrabatter kan pengarna räcka längre.

1.      Utnyttja studentkorten

Det finns flera studentkort som är gratis att skaffa. Dessa erbjuder en rad rabatter och erbjudanden. Ett av de mest använda korten är www.Mecenatkortet.se. Exempelvis går det att få rabatt hos:

  • H&M
  • Adlibris
  • Lensway
  • Hello Fresh
  • Coop

Totalt är det över 100 butiker som rabatt eller unika erbjudanden erbjuds hos.

2.      Teckna studentabonnemang

Flera företag erbjuder så kallade studentabonnemang. Det är abonnemang med exakt samma villkor som för andra kunder men till ett lägre pris. För företagen blir det ett sätt att premiera studenter och till stor sannolikhet behåller studenterna även abonnemanget efter studietiden. Exempelvis kan mobilabonnemang ses på www.Bästabonnemang.se.

Se även över el abonnemang, streamingtjänster och andra abonnemang för att se om studentalternativ erbjuds.

Teckna studentabonnemang

3.      Gå med i facket

Flera fackförbund erbjuder gratis medlemskap under studietiden. Ett alternativ är att det kan kosta en mycket liten kostnad. I gengäld ges både rabatter, utbildningar och hjälp in i yrkeslivet. Orsaken att de kan erbjuda så kraftig rabatt är självklart att många som varit med i ett fackförbund under studietiden sedan är kvar när de går in i arbetslivet.

4.      Billigare mat!

För de flesta studenter är boende och mat de två största månadskostnaderna. När väl en lägenhet har hittats är det inte lätt att påverka boendekostnaden men matkostnaden kan däremot enklare påverkas.

Den som känner sig osäker på vilken butik som har lägsta priserna kan besöka www.Matpriskollen.se då de löpande gör jämförelser på matkassar från olika butiker. I flera tester är det framförallt Lidl och Willys som ligger i topp. Att handla på småbutiker som ICA Nära och liknande kan bli mycket dyrt i längden.

Laga även maten själv och ta med matlådor till skolan. Bara genom att handla billig mat och alltid äta hemlagat kan över tusen kronor sparas per person och månad.

5.      Spara ihop en buffert

Att ha en ekonomisk buffert är en av de viktigaste nycklarna till en stabil ekonomi. Pengar som används om stora och oförutsägbara kostnader uppstår. Att behöva teckna ett lån, eller köpa något på avbetalning, skapar onödigt höga avgifter.

Hur stor buffert som behövs beror självklart på flera faktorer. En student som bor själv i en hyresrätt kan klara sig med en månadsinkomst medan familjer som bor i hus kan behöva ha större belopp.